^Zpátky navrch
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8 foto9 foto10

Jedná se spíše o takové malé hospodářství, kde se snaží najít rovnováhu mezi potřebami člověka a přírodou. Žije tu pár zvířat a dožívá také hrstka lidí.


Kontakt:

moravske-statek@centrum.cz

Moravské statek Cvrčovice

Jen život v souladu s přírodou má šanci...

Kefíry

Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu a také z opatství v Tibetu.

Původně byl kefír vyráběn v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny. Kefírová zrna jsou kombinací bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák. V kefírových zrnech se nachází mnoho různých bakterií a kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství mikroorganismů. Tyto pro člověka příznivé organismy se rychle množí v mléku. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny a tím je vytěsňují.

Doma vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10× více probiotických organismů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace.

Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. 

Počítadlo návštěv

Za dnešek: 2     Za poslední měsíc: 85     Celkem: 4101

Právě je připojeno: 4 hosté a žádný člen

Copyright © 2015 Moravské statek