Jedná se spíše o takové malé hospodářství, kde se snaží najít rovnováhu mezi potřebami člověka a přírodou. Žije tu pár zvířat a dožívá také hrstka lidí.
Kontakt:
moravske-statek@centrum.cz
Hábová polévka, neboli hábovica je výborná a zdravá polévka. Toť tato polévka, to je skoro neco pro vegetariány. Je tam teda trochu sádla, ale to se dá omastit aji olejem z kvítek.
Co bude potřeba:
- zelí (čerstvé)
- hladká mouka na zásmažku
- trocha sádla nebo oleja na zásmažku
- fazula uvařená nabo zavařená
- trocha zemáků
- mrkva a petrželí (kořeň), česnek
Jak to uděláme:
Napřeď dáme do hrnca rozpálit trochu sádla a do něho pak nasypeme pár lžic mouky. Osmašíme do hněda a pak zalejeme studenó vodó. Možeme osolit, trochu opepřit a hlavně přidat rozemnutó majoránku. Nekde bokem v dalším hrncu si uvaříme fazulu, nebo pak možeme použit aji zavařenó v plechovce.
Zelí nakrájíme na malé kousky a hodíme do hrnca k základu se zásmažkó. Přidáme kořenovó nakrájenó zeleninu. Možeme dolit trochu vody, aby to mělo akoráť tu správnó hustotu. Přidáme taky oloupané a na malé kósky nakrájené zemáky. Vaříme až to bude všechno změklé. Pak možeme přidat tu poslední položku - vařenó fazulu. Povaříme chvílu, aby se chutě propojily, možeme dochutit trochó kmínu.
Je to vitanínová bomba, ale hlavně je to strašně dobré. Kdo neokoštoval, neví oč přichází.