Jedná se spíše o takové malé hospodářství, kde se snaží najít rovnováhu mezi potřebami člověka a přírodou. Žije tu pár zvířat a dožívá také hrstka lidí.
Kontakt:
moravske-statek@centrum.cz
MED
je možné bez nadsázky označit jakozázračnou potravinu. Včely si jej skladují v plástech uvnitř úlu, krmí s ním mladé vyvíjející potomstvo. Jako další potravinu využívají pyl z květů.
Jak med vlastně vzniká? Není to jednoduchá činnost, nasbírat med. Med v přírodě nikde jen tak není, včely sbírají tzv. sladinu, kterou vylučují některé rostliny, převážně svými květy. Rostliny se tak snaží přilákat hmyz, který by je opyloval a zajistil tak jejich další existenci v podobě potomků.
Med vznikne až tehdy, když jej včela ve svém medném váčku donese do úlu, přidá k němu látky nutné pro jeho výrobu (enzymy), odstraní z něj přebytečnou vodu a uskladní ho v plástu do voskové bu%nky a uzavže voskovým víčkem. Vosk, který slouží včelám jako základní stavební materiál, si včela dokáže vyrobit sama. Tvoří se jim na hrudi v podobě malinkatých šupinek, které si schromžďují a pomocí kusadel a nožek z něho vytváří šestiboké buňky, jako komůrky pro líhnutí potonstva, nebo jako skladovací prostory.
Med obsahuje kromě dvou základních cukrů také spoustu i pro člověka prospěšných látek. Minerály, bílkoviny, vitamíny a mnoho dalších pro organismus příznivých látek. Je zajímavou schopností včely, že dokáže odfiltrovat škodlivé látky, které se dnnes v našem prostředí můžou vyskytovat a med zůstává stále čistý.
Hodnocení článku 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnoceni 4.00 (2 Hodnotili)